Как да подберем цвят за вътрешните врати?

Как да подберем цвят за вътрешните врати?

Вътрешните врати имат няколко основни функции – разпределят вътрешното пространство на жилището, защитават от шум и студ, дават възможност за уединение. Дълго време декоративната функция на вратите се счита за второстепенна. С постепенното увеличаване на асортимента от вътрешни врати през годините обаче изискванията към външния им вид стават високи. Днес е достатъчно да се подмени вътрешна врата, за да се промени целият интериор на дадено помещение.

За правилния подбор на подходящи врати за вашия дом голямо внимание следва да се обърне на цвета. Факт е, че строги правила относно избора на цвят на вътрешните врати не съществуват. Няма защо да се боите, че вашите желания не съответстват на дадени стандарти – когато става въпрос за дизайн, стандартите отстъпват на втори план, а на първи излизат фантазията и добрият вкус.

Цветът на вътрешните врати и стилът на интериора

Не са редки случаите, когато отделните помещения на едно жилище са оформени в различни стилове. Как да подберем цвета на вътрешните врати в този случай?

Вратите в естествен дървесен цвят подхождат на интериор, издържан в най-различен стил – класически, етно, кънтри, барок и т.н. Разбира се, съществуват и някои особености. Така например, топлият дървесен цвят с ръждив оттенък внася уют в дома – вътрешни врати в този цвят подхождат най-много на интериори в стил кънтри или етно. За интериори в класически или бароков стил ней-често се избират луксозни вътреши врати с много светъл или наситен тъмен цвят. Важно е да се обърне внимание на това, че колкото по-тъмно е дървото, толкова по-строг ще бъде интериорът.
Вътрешни врати със студен светъл цвят подхождат на съвременни интериори и на помещения в минималистичен стил.

Универсалният вариант са белите вътрешни врати. Сред големите преимущества на белите врати е усещането за лекота и простор, което те създават в помещенията. Освен това белият цвят на вътрешната врата не се конфронтира по никакъв начин с останалите цветове от интериора.
За оформянето на помещение в стил прованс или кънтри често се избират светли вътрешни врати с ефект на състареност. Те хармонично се вписват в интериора и по прекрасен начин подчертават дадения стил.

 Цветът на вътрешните врати и мебелите

Често срещан похват е подборът на цвета на вътрешните врати да бъде направен спрямо преобладаващия цвят на мебелите в помещението. Ако в стаята има тъмни мебели, например в цвят венге, тогава можете да се спрете на вътрешни врати със същия цвят, но с 4-5 тона по-светли. За да не стане помещението мрачно, добре е да изберете интериорни врати със стъкло.

Разбира се, мебелите във всяко отделно помещение могат да бъдат различни – светли, тъмни, цветни. В този случай можете да поръчате фурнирована вътрешна врата, която от едната страна е изпълнена в един цвят, а от другата има индивидуално цветово решение, подходящо за всяка конкретна стая.

Цветът на вътрешните врати и на стените

Ако подовите покрития и мебелите в дома имат различни цветове, а всички стени са еднакви на цвят, добро решение е да изберете вътрешни врати, които цветово да се съчетават именно със стените. За апартаменти, в които стените имат близки цветове – от бяло до бежаво, най-удачен избор ще бъдат кремави вътрешни врати.

И така, нека обобщим някои основни моменти, които са от значение при подбора на цвят на вътрешните врати в жилището:
– цветът на вътрешните врати може да контрастира с цвета на пода в помещението;
– интериорните врати могат да се съчетават по цвят с мебелите в стаята;
– вътрешните врати могат да бъдат издържани в неутрален цвят – бял, сив, кремав. Не е необходимо те да се съчетават с интериора в стаята, но не трябва и да влизат в дисхармония с него;
– всички вътрешни врати в дома могат да бъдат подбрани в еднакъв цвят.

розова врата

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.